En skröna eller en sanning?
För många utav oss så är att bada bastu något som är förknippat med vinter och avkoppling. Att komplettera med ett uppfriskande dopp i någon isvak eller snö änglar går hand i hand. På senare tiden har det dock blivit allt vanligare att bastun flyttar sig från vinterstugorna och källaren till våra badrum. Med tiden har vi märkt att bastun har gått från ett vinter-nöje mer mot ett sätt för människor att koppla av i vardagen, och används allt mer ofta året runt. Eftersom att vi mottagit en hel del frågor just angående hur bra det faktiskt är att bastu ofta (läs regelbundet) så valde vi att baka ner dessa tankar i ett sammanfattat inlägg. Med research grundat på välrenommerade forskare och experter inom dessa områden.
Redan på de gamla grekernas tid tillbringades en hel del tid till att bada bastu. Man hade kunat utläsa vilka hälsofrämjande effekter som bada bastu har, likväl som ett ett givet sätt att socialisera sig under avslappnande former. Det beskrevs som ett sätt att finna ett inre lugn i vardagsstressen. I dåtidens Grekland var de medicinska studier under ständig utveckling och att basta blev ett alternativ för att förebygga sjukdomar. Diocletianus termer är en utav Europas absolut största badanläggningar som flitigt besöktes utav lokalbefolkningen och än idag lockar turister från hela världen. Vi på Bastukompaniet kan varmt rekommendera detta ställe för dig som gillar att basta och vill testa på hur grekerna gjorde det för många hundra år sedan.
Traditionen att basta fördes snabbt vidare till exempelvis Turkiet, Ryssland och Finland, vilket för oss svenskar kanske är det vanligaste landet att associera med bastu.
Vad händer när vi sätter oss i bastun då?
I en artikel skriven av nätmagasinet Femina.se förklarar Hans Hägglund, docent och överläkare på Akademiska sjukhuset i Uppsala, att när vi sätter oss i bastun framkallar kroppen feber. Något som kan låta märkligt men som faktiskt kommer med en hel del positiva effekter.
Den höga temperaturen vidgar våra blodkärl som en reaktion på den ”värme chock” som vi känner av, vilket kroppen gör för att vi ska kunna svettas. Metaller, bakterier och mycket andra ämnen som vi samlar på oss bara genom allt leva filtreras ut och det onödiga överflödet svettas vi sedan ut. Att utsätta sig själv för höga temperaturer vid tillfällig sjukdom är något som många utav oss rent instinktivt skulle tacka nej till, men med andra ord så kan det till och med vara bra för vår kropp att få svettas lite för att rensa kroppens maskineri. Vid osäkerhet eller hjärtfel exempelvis så bör man dock alltid rådfråga en läkare innan man bastar.
Rulla sig i snö som så ofta hör till – är det lika bra då?
Det korta och enkla svaret, nej. Det finns i alla fall i dagsläget ingen bevisad studie som tyder på att det skulle ha någon hälsofrämjande effekt. Sedan kan det ju likväl vara kul för det, och endorfiner är ju alltid bra för kroppen. 😉
————————–
Har du synpunkter eller tips på andra frågor som vi kan lyfta upp här i bloggen så är det mycket tacksamt. Kommentera gärna!